Кадър БНТПристанище Варна-Изток очевидно отива в историята, изместено от никнещи едно след

...
Кадър БНТПристанище Варна-Изток очевидно отива в историята, изместено от никнещи едно след
Коментари Харесай

Гуцанов пита министъра на транспорта за преместването на пристанище Варна – изток

Кадър Българска национална телевизия

Пристанище Варна-Изток очевидно отива в историята, изместено от никнещи едно след други заведения.

Въпросът с преместването му е тематика табу, за която към този момент съвсем никой не приказва. А преди 12 години даже бяха обезпечени средства от Япония за плана.

Депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов още веднъж повдига въпроса пред служебния министър на превоза.

Ето какво написа той във Facebook:

" Като варненец и човек надълбоко обвързван с морето не мога да се примиря, че морската промишленост, която години наред определяше стопанския образ на града ни и беше главен занаят за хиляди хора, сега има нищожен дял от стопанската система на страната. Първите удари морският бизнес понесе по времето на така наречен демократични държавни управления. По време на ръководството на Иван Костов бе разгласен банкрутът на най-големият корабостроителен цех в тази част на Европа – Варненска корабостроителница и над 5000 директно заети още доста, заети в съпътстващите действия останаха без работа. В помощ на демократите очевидно се бе присъединил същият Джордж Сорос посредством Отворено общество, който в този момент прозира зад плана, наименуван „ Демократична България “.

Вторият съдбоносен удар върху морската промишленост нанесе ръководството на ГЕРБ, което замрази всички огромни планове, които можеха да върнат Варна и страната на картата на международните транспортни коридори. Проектът за пренасяне на товарните действия на новия интермодален терминал под „ Максуда “ и новият европейски образ на Морска гара с яхтен и пасажерски терминал, Аквариум, многофункционална зала и други атракциони, чието начало бе поставено с меморандума сред Община Варна и Министерски съвет в лицето на Министерството на районното развиване и благоустройството и Министерството на превоза през 2008 година към този момент щеше да бъде реалност и да носи доходи на хазната и на варненци.

Аз считам, че не всичко за Варна е изгубено и по тази причина насочих запитване към служебния министър на превоза, осведомителните технологии и известията в няколко точки:

1. Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията да даде информация съществува ли в дълготрайните проекти на ведомството желание за осъществяване на плана за пренасяне на товарните действия от пристанище Варна – изток и построяването на нов интермодален терминал във Варненското езеро (под кв. „ Максуда “).

2. Каква е ориста на плана, направен по поръчка на МТИТС и Консорциум „ Енергопроект – Роял Хасконинг “ ДЗЗД и попада ли в проектите на МТИТС осъществяване на плановете, свързани с Варна, които са заложени в Стратегията за развиване на транспортната система на Република България на МТИТС и Общия общоприет проект на превоза, които ще изтрият налагания от настоящето положение на крайморската територия облик на „ скара-бира “ – дестинация и ще привлекат огромни и дълготрайни вложения в полза на общината и страната?

3. Има ли желание МТИТС да разгласи интернационален конкурс за концептуално създаване на тази територия в синхрон с първичните планове при старта на плана за усвояването й отвън товарните действия и в случай че – „ да “, в какви периоди?

4. В положение ли е МТИТС да завърши всички процедури по преобразяването на тази територия, включително с нов пасажерски терминал и яхтено пристанище все още на приключване на настоящите сега 10-годишни контракти (ако те не бъдат прекъснати, преди приключване на срока) и неотложно да стартира реализация на същинския план?

Като депутат от Варна и човек, директно зает от години с този план, ще упорствам МТИТС да направи инспекция на подписаните контракти от Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ с частни компании и да даде отговор кои от тях изтичат, могат да бъдат канцелирани или поправени. Да бъдат прегледани и разисквани и всички благоприятни условия в сегашния миг за финансиране и рестарт на плана по най-бързия метод в неговите първични идея и параметри.

Считам, че страната ни се нуждае освен от решаването на оперативни проблеми, само че и от залагането на огромни планове с дълготрайна вероятност и обезпечаване на бъдещи доходи.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР